
Ο Κωνσταντίνος Χατζόπουλος υπήρξε απ' τις πιο σημαντικές προσωπικότητες στο νεοελληνικό πολιτισμικό γίγνεσθαι του 20ου αιώνα. Γεννήθηκε στο Αγρίνιο το 1868 και πέθανε εν πλώ στο Ιόνιο Πέλαγος, ταξιδεύοντας προς το Πρίντεζι της Ιταλίας το 1920. Το ισχυρό οικογενειακό του περιβάλλον τον προόριζε για τον πολιτικό στίβο, αυτός όμως είχε τη φιλοδοξία να γράψει την προσωπική του ιστορία "εις των ιδεών την πόλιν". Περιστασιακά (για ένα σύντομο διάστημα της ζωής του) άσκησε τη δικηγορία, αλλά λόγω της μεγάλης κτηματικής περιουσίας, που κληρονόμησε απ' τους θετούς γονείς του, εγκατέλειψε το επάγγελμά του κι έτσι στράφηκε στα Γράμματα.
Ως διανοούμενος ο Χατζόπουλος κινήθηκε σε τρεις βασικούς ιδεολογικούς άξονες, που ορίζονταν από τις ιστορικές πραγματικότητες της εποχής: τον δημοτικισμό, το εργατικό κίνημα και το σοσιαλισμό - μαρξισμό. Η δημοτική γλώσσα για τον Χατζόπουλο αποτελούσε το λειτουργικό όργανο επικοινωνίας για την αποτελεσματικότερη διαφώτιση και πολιτική χειραφέτηση πρωτίστως της εργατικής τάξης, αποσκοπώντας στο ιδεολογικό ζευγάρωμα δημοτικισμού και σοσιαλισμού. Ως απόρροια των πεποιθήσεων αυτών, ίδρυσε το 1909 (στη Γερμανία) τη "Σοσιαλιστική Δημοτικιστική Ένωση" με σκοπό να βοηθήσει το άπλωμα τόσο του Σοσιαλισμού, όσο και της δημοτικής γλώσσας στην ελληνική κοινωνία.
Βασισμένος στη μαρξιστική υλιστική αντίληψη της Ιστορίας, ο Χατζόπουλος υποστήριξε ότι τα κοινωνικά καθεστώτα δεν είναι παντοτινά. Υπόκεινται σε διαρκή μεταβολή κατά το ξετύλιγμα της Ιστορίας. Η άποψή του ήταν πως, αργά ή γρήγορα, θα ξεσπάσει και στην Ελλάδα η πάλη των τάξεων, ως αναγκαία συνέπεια της ολόπλευρης πίεσης που ασκεί το κεφάλαιο στην εργασία. Έβλεπε την "προλεταριακή επανάσταση" στην Ελλάδα ως ιστορική νομοτέλεια.
Φθινόπωρο
Άσε το φθινόπωρο
γύρω σου να στρώσει
τ' άνθη τα στερνά.
Μια ζωή πεθαίνει,
μια ζωή περνά.
Τάχα σε προσμένει
μια άνοιξη ξανά ;
Άσε το φθινόπωρο
γύρω σου ν' απλώσει
μια στερνή ευωδιά.
Μια φωνή σωπαίνει,
μια χαρά χαμένη
μέσα στην καρδιά -
τα στερνά τα φύλλα
παίρνει το φθινόπωρο
γύρω απ' τα κλαδιά.
0 σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου