Καλωσήρθατε στη λογοτεχνική ιστοσελίδα του Διάττοντα Αβρού. Εδώ μπορείτε να διαβάσετε έργα του ίδιου (οι ποιητικές συλλογές αναφέρονται στη δεξιά πλευρική στήλη) αλλά και άλλων δημιουργών. Σε περίπτωση που θέλετε να επικοινωνήσετε μαζί του (π.χ. για να πείτε απλά τη γνώμη σας ή για να δημοσιεύσετε κάποιο κείμενό σας), μπορείτε να συμπληρώσετε τη φόρμα επικοινωνίας στη οριζόντια μπάρα του μενού ή να στείλετε μήνυμα στο e-mail που αναγράφεται δεξιά. Καλές σας αναγνώσεις...

Σημείωση: Δυστυχώς ένα (πολύ) μικρό μέρος του συνολικού αριθμού ποιημάτων έχει ανέβει μέχρι στιγμής κι απ' αυτά τα ποιήματα λίγα έχουν την οριστική μορφή τους (τα περισσότερα δεν έχουν ακόμα υποστεί την τελική επεξεργασία)... Το Blog εδώ και πολύ καιρό είναι παροπλισμένο...

Πέμπτη 5 Νοεμβρίου 2009

Εκδηλώσεις Για Τα 100 Χρόνια Απ' Τη Γέννηση Του Γιάννη Ρίτσου

Εκδηλώσεις Του Θεάτρου ΣΥΝ ΚΑΤΙ - Σύνολο Τέχνης

1. Παράσταση

Στα πλαίσια του εορτασμού του έτους Ρίτσου, η Θεατρική Ομάδα «ΣΥΝ ΚΑΤΙ» – Σύνολο Τέχνης παρουσιάζει στο θέατρο «Έναστρον», απ' την Παρασκευή 16 Οκτωβρίου, τον «Ορέστη» και την «Επιστροφή Της Ιφιγένειας», δύο απ' τους κορυφαίους δραματικούς μονολόγους του κορυφαίου Έλληνα Ποιητή απ' τη συλλογή «Τέταρτη Διάσταση», σε μια ενιαία παράσταση με τον γενικό τίτλο «Η Μυστική Μοναξιά Των Ατρειδών».

Τα δύο έργα αποτελούν μια ενότητα: την τραγική περιπέτεια των παιδιών του Αγαμέμνονα, απ' την ολονύχτια δοκιμασία του Ορέστη πριν αναλάβει τον φόνο της μητέρας του ως το οριστικό κλείσιμο του σπιτιού του Ατρέα, χρόνια μετά, τη νύχτα της επιστροφής της Ιφιγένειας απ' την Ταυρίδα και τον σπαρακτικό αποχαιρετισμό των δύο αδελφών. Ο Ορέστης κι η Ιφιγένεια ξαναζούν τον τραγικό κύκλο των Μυκηνών μέσα στη σύγχρονη πραγματικότητα. Ο Ρίτσος μεταφέρει τις μυθικές συγκρούσεις των ηρώων στο σήμερα κι έτσι υπογραμμίζει την ενότητα και τραγικότητα του Ελληνισμού μέσα στους αιώνες, με την βοήθεια μιας γλώσσας εκρηκτικά σύγχρονης.

Σκηνοθεσία: Κώστας Κωνσταντόπουλος, Μουσική: Σταμάτης Σπανουδάκης, Κοστούμια: Καλλιόπη Κατσίπη, Φωτισμοί: Χριστίνα Θανάσουλα, Φωτογραφίες: Κλεοπάτρα Σάρλη, Βοηθοί Σκηνοθέτη: Κωστής Σαββιδάκης, Ελένη Κωνσταντίνου. Παίζουν οι ηθοποιοί: α)ΟΡΕΣΤΗΣ: Ορέστης: Ορέστης Τρίκας, Πυλάδης: Κώστας Βαρσάμης, Ηλέκτρα: Ελένη Κωνσταντίνου, και β)Η ΕΠΙΣΤΡΟΦΗ ΤΗΣ ΙΦΙΓΕΝΕΙΑΣ: Ιφιγένεια: Χριστίνα Τασκασαπίδου και Ορέστης: Ορέστης Τρίκας.

Οι δύο αυτοί μονόλογοι είχαν ανέβει σε ενιαία παράσταση με τίτλο «Η Μοναξιά Των Ατρειδών» για πρώτη φορά το 1988 στο ΚΘΒΕ, και το 1990 στην Αθήνα, στο θέατρο ΚΑΒΑ, σε σκηνοθεσία του Μ.Βολανάκη, με τον Κωνσταντίνο Κωνσταντόπουλο στο ρόλο του Ορέστη και την Μαρία Κατσιαδάκη στο ρόλο της Ιφιγένειας.

Η παράσταση είναι αφιερωμένη στη μνήμη του Μ. Βολανάκη.

Θέατρο «Έναστρον», Μπουμπουλίνας και Δεληγιάννη 19, Αθήνα (πίσω απ' τ' Αρχαιολογικό Μουσείο). Κρατήσεις θέσεων τηλ: 210 7249638. Παραστάσεις: Σάββατο και Κυριακή στις 21.15, από 16 Οκτωβρίου 2009 μέχρι και 24 Ιανουαρίου 2010.

2. Φεστιβάλ Μονολόγων

Στο πλαίσιο της επαιτείου των 100 χρόνων απ' τη γέννηση του Γιάννη Ρίτσου, το θέατρο «ΣΥΝ ΚΑΤΙ» – Σύνολο Τέχνης διοργανώνει, το ίδιο χρονικό διάστημα, φεστιβάλ μονολόγων απ' την «Τέταρτη Διάσταση» του μεγάλου Έλληνα Ποιητή. Θα φιλοξενηθούν παλαιότερες και νεώτερες παραγωγές του υπέροχου αυτού έργου του Ρίτσου.

Συμμετέχουν οι:

«Ορέστης» 28, 30 & 31 Οκτωβρίου 2009. Σκηνοθεσία κι ερμηνεία: Νίκος Αϊβαλής.
«Η Σονάτα Του Σεληνόφωτος» 5, 6 & 7 Νοεμβρίου 2009. Σκηνοθεσία κι ερμηνεία: Λήδα Δημητρίου.
«Κάτω Απ’ Τον Ίσκιο Του Βουνού» 25, 26, 27, 28 & 29 Νοεμβρίου 2009. Σκηνοθεσία κι ερμηνεία: Κερασία Σαμαρά.
«Περσεφόνη» 2, 3, 4, 5 & 6 Δεκεμβρίου 2009. Σκηνοθεσία: Αλεξάνδρα Παπαγεωργίου, Περσεφόνη: Δημήτρης Χαβρές.
«Περσεφόνη» 9 & 10 Δεκεμβρίου 2009. Σκηνοθεσία κι ερμηνεία: Γεωργία Γεωργόνη και Μαρία Πολυχρόνη.
«H Σονάτα Του Σεληνόφωτος» στα Γαλλικά 12 & 13 Δεκεμβρίου 2009. Σκηνοθεσία: Μάρσα Μακρή, Γυναίκα με τα μαύρα: Κατερίνα Διδασκάλου, Νέος: Νικόλας Κοντογιάννης.
«H Σονάτα Του Σεληνόφωτος» 17, 18, 19 & 20 Δεκεμβρίου 2009. Σκηνοθεσία: Γιώργος Μπινιάρης, Θεατρική ερμηνεία: Έφη Ροδίτη.
«Το Παράθυρο» στα Αλβανικά 22 & 23 Δεκεμβρίου 2009. Σκηνική απόδοση - ερμηνεία: Ένκε Φεζολλάρι, Μετάφραση: Φρίντα Μπεντάι.
«Χρυσόθεμις» 26, 27, 28, 29 & 30 Δεκεμβρίου 2009. Σκηνοθεσία: Δημήτρης Σκλάβος, Παίζουν: Έλενα Παπαβασιλείου - Άννα Μερτζάνη.
«Κατά Πρόσωπο» 2 & 3 Ιανουαρίου 2010. Σκηνοθετική επιμέλεια: Ματίνα Μόσχοβη, Ερμηνεία: Θωμάς Βελισσάρης.
«Περσεφόνη» 4, 5, 6, 7 & 8 Ιανουαρίου 2010. Σκηνοθεσία: Μανώλης Ιωνάς, Περσεφόνη: Χριστίνα Καζάζη.
«Όταν Έρχεται Ο Ξένος» στα Γερμανικά 9 & 10 Ιανουαρίου 2010. Σκηνοθεσία: Martin Scharnhorst, Ερμηνεία: Michael Seibel.
«Φιλοκτήτης» 13, 14, 15, 16 & 17 Ιανουαρίου 2010. Ιδέα - Σκηνοθεσία: Δημήτρης Φοινίτσης, Νεοπτόλεμος: Βασίλης Μαργέτης.
«Φαίδρα» 21, 22, 23 & 24 Ιανουαρίου 2010. Σκηνοθεσία: Κωστής Τσώνος, Επιμέλεια κειμένου: Αντώνης Γαλέος, Φαίδρα: Δώρα Χρυσικού.

3. Ταινίες

Παράλληλα θα προβάλλονται και ταινίες Ελλήνων δημιουργών, γύρω απ' τη ζωή και το έργο του Ποιητή, σε συνεργασία με το τμήμα θεάτρου της Εταιρείας Ελλήνων Σκηνοθετών. Συμμετέχουν οι σκηνοθέτες: Ακρίδας Χρήστος, Βερνίκος Δημήτρης, Γιατζουζάκης Δημήτρης, Κούμουρος Γιώργος, Ξυθάλης Νίκος, Παπαγιαννίδης Τάκης, Σολδάτος Γιάννης, Χαρωνίτης Λευτέρης, Σμαραγδής Γιάννης, Μπινιαδάκη Νάνσυ και Ρικάκη Λουκία.


Στις φωτογραφίες εικονίζονται ο μεγάλος μας Ποιητής Γιάννης Ρίτσος, κι οι δυο ηθοποιοί, Χριστίνα Τασκασαπίδου και Ορέστης Τρίκας.

7 σχόλια:

Alice Iocco είπε...

Αξιέπαινη ανάρτηση κι άρτια ενημέρωση για όλα αυτά τα πολύ ενδιαφέροντα που θα συμβούν εν ΑΘήναις :( μόνο....δυστυχώς!
Σ'ευχαριστώ φίλε μου Δ.Α.

JK O SΚΡΟΥΤΖΑΚΟS είπε...

ΕΙΝΑΙ ΠΟΛΥ ΣΠΟΥΔΑΙΟ ΝΑ ΓΙΝΟΝΤΑΙ ΤΕΤΟΙΕΣ ΠΑΡΑΣΤΑΣΕΙΣ ΚΑΙ ΠΙΣΤΕΥΩ ΟΤΙ ΕΠΡΕΠΕ ΑΡΚΕΤΑ ΣΧΟΛΕΙΑ ΝΑ ΤΙΣ ΔΟΥΝΕ.
ΚΑΛΟ ΒΡΑΔΥ ΦΙΛΕ ΜΟΥ.

Diatton είπε...

Πιστεύω πως κάποιες αντίστοιχες εκδηλώσεις θα έχει κι η συμπρωτεύουσα αγαπητή Αλίκη...

Έχεις απόλυτο δίκιο αυτό που λες για τα σχολεία αγαπητέ Σκρουτζάκο...

VASILIKI είπε...

Μακάρι, αγαπητέ Διάττων, να γίνονται και στη Θεσσαλονίκη παρόμοιες εκδηλώσεις.
Είστε τυχεροί οι κάτοικοι της Αθήνας σε θέματα εκδηλώσεων και θεαμάτων (χιλιάδες θέατρα κλπ.)

Πάντως, πολύ καλή η κίνηση του "ΣΥΝ ΚΑΤΙ", αλλά και η δική σου να μας παρουσιάσεις αυτό το όμορφο αφιέρωμα/πρόσκληση στον εορτασμό της επαιτείου των 100 χρόνων απ' τη γέννηση του Γιάννη Ρίτσου.

Diatton είπε...

Έχεις δίκιο Βασιλική. Άλλωστε, κι εσύ κι η Αλίκη είστε απ' τη Θεσ/κη...

Alice Iocco είπε...

Συμφωνώ απολύτως με τη Βασιλική !
Μακάρι....

Diatton είπε...

Ε, τότε κάπως θα μετριάζουμε την έλλειψη εκδηλώσεων με τις αναρτήσεις μας...

Καλό σου μεσημέρι Αλίκη...

 
Free Joomla TemplatesFree Blogger TemplatesFree Website TemplatesFreethemes4all.comFree CSS TemplatesFree Wordpress ThemesFree Wordpress Themes TemplatesFree CSS Templates dreamweaverSEO Design